Fiat Punto alufelni: gyorsulás és fékezés

Fiat Punto alufelni

Gyakran teszik fel a kérdést a keréktárcsa vásárlásán gondolkozó emberek, hogy ugyanolyan hatással van-e a felnik és az utastér súlya a gépjármű teljesítményére? Azaz, a verda Fiat Punto alufelni szettjének, mondjuk 5-7 kilogrammos súlynyeresége pontosan annyit ér, mint például ha az utastér könnyebb ugyanezzel a súllyal?

A válasz erre a nem, ugyanis a kerék, ami a Fiat Punto alufelni és abroncs együttese, nem felfüggesztett. Ez egy rugózatlan tömeg, amelyikre két nagyon fontos erő hat. Az egyik az áttételi energia, mert a kerék előre halad, a másik pedig a forgási energia, mert ugye ezek mozgás közben forognak, hol lassabban, hol gyorsabban.

A rugózatlan tömeg a gépjármű olyan része, ami az úttest hullámzását követi. Az 1 kg rugózatlan tömegelőny több kilogrammnyi rugózott tömegnek felel meg. Ezért is döntenek olyan sokan a Fiat Punto alufelni mellett például nyáron, amikor is a teljesítmény javítása érdekében csökkenteni kell a járgány rugózatlan tömegét.

Ennek köszönhetően sokat javul a járgány „viselkedése” sok téren, akárcsak a gyorsulást, fékezést, úttartást, és a vezetési érzetet tekintve. Kicsit más a helyzet télen, amikor ugye a tapadás nagyon fontos. Ekkor is szóba jöhet a Suzuki Swift alufelni, de nem kell a nagyon könnyű modellt választani.

Jobb biztonságérzetet ad az, amelyik nagyjából olyan nehéz, mint az acél lemezes fajta. A szakemberek is egyetértenek abban, hogy ekkor a nehezebb Suzuki Swift alufelni válik be igazán, mert ezzel javítani lehet a tapadási képességen és az úttartáson is. Miért? Mert a kerék és a talaj közti kapcsolati erő megnő.

Ezért van az, hogy sokan használnak télen lemezfelnit, ami általában nehezebb, illetve nyáron alumínium felnit. A Suzuki Swift alufelni bemutatásakor érdemes kitérni a gyorsulásra és fékezésre is, hiszen a tárcsa erre is nagymértékben kihat.

Egyértelmű, hogy minél nehezebb a kerék, annál nagyobb erő szükséges a megmozdításához és persze a lefékezéséhez is. A profi Suzuki Swift alufelni ismérve, hogy az a fogyasztás is csökkenteni tudja. A könnyebb tárcsa és gumi kombinációja a gyorsuláshoz alacsonyabb energiafelhasználást igényel.

Címkék: