Kézzel készült gyöngyékszer

Gyöngyékszer

Gyöngyökből készült ékszer igazi különlegességnek számít, hiszen kézzel készült, szívvel-lélekkel, és sokkal többet jelent, mint egy klasszikus arany vagy ezüst ékszer. Az, hogy mennyire tartó egy ilyen ékszer, az egyszerre több tényezőtől is függ.

A gyöngyékszer minőségét, a szerelékek milyenségét és a fűzőszál fajtáját egyaránt figyelembe kell venni, ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy meddig viselhető egy ilyen ékszer. A japán és a cseh eredetiséggel bíró gyöngyszemek nem karcolódnak, ezzel szemben a többi gyöngyszem sajnos könnyedén megsérül.

Az utánzatokkal még jobban kell vigyázni, hiszen azok aztán hamar el is törhetnek. A gyöngyékszer fűzőszálának tartósnak kell lennie, ahhoz hogy az állandó viseléstől az ékszer ne essen szét.

A fonalak, cérnák mellett a damilok kerülnek előtérbe, viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a gyöngyékszer típusa melyik szálat követeli meg. A nagyobb súlyú gyöngyszemhez erősebb szálat kell választani, hiszen ellenkező esetben viselhetetlenné válik. Figyeljünk oda, hogy a gyöngyöt ne érje semmiféle kémiai hatás, hiszen ez károsítja szerkezetét, és mattítja gyöngyházas fényét.