Minek köszönhető az okos napelem sikere?

okos napelem

A megszokott napelemes rendszerekben a panelek sorokba vannak rendezve. A sztring néven is ismert kialakítás egyik hátránya, hogy ha valamelyik panel meghibásodik, esetleg a szennyeződés vagy árnyék miatt nem tud rendesen működni, akkor az egész sor funkcionálására kihat. A probléma megoldása érdekében egyre többen döntenek az okos napelem mellett, amelyik egy forradalmi technológiára épül. A titok az intelligens inverter használatában rejlik, amelyik a fent említett problémák esetén is tökéletes működést garantál. Nem kell aggódni a teljesítmény miatt, ha esetleg nem megfelelő a tető tájolása vagy épp több tájolással kell számolni.

Akkor sincs gond, ha egy fa vagy kémény beárnyékolja a napelemeket, esetleg valamelyik okos napelem panel nem termel rendesen. A technológia lényege, hogy ezeket a problémás vagy negatív tényezőket minimalizálja. Az okos napelem révén, aminek a központi elve a korszerű inverter, akár 20%-kal is több energiát lehet termelni, mint egy hagyományos rendszerrel. Óriási előny, hogy minden egyes elem termelését egyenként nyomon követheti a tulajdonos az interneten, vagy egy speciális applikációnak köszönhetően.

További pozitívum még az árnyékolás okozta termeléskiesés csökkentése és a monitoring rendszer megléte, amivel automatikusan kap az ember hibaüzenetet leállás esetén. A Prémium Napelem Kft. már évek óta foglalkozik az ilyen modern megoldásokkal és egyéb innovatív eszközökkel. Az Óbudai Egyetem segítségével a szakértők létrehoztak egy speciális, Solar Carport nevet viselő elektromos autó töltőt, aminek az energiáját a napelemek garantálják. A megtermelt energia pedig elektromos akkumulátorokban kerül tárolásra.

A cég és az Óbudai Egyetem szakértőin kívül, a K+F projekt sikeréhez hozzájárult az EIT Urban Mobility. Így a projekt alig pár hónapon belül valósult meg, 30 millió forintos EU-s támogatással. Az Óbudai Egyetem hallgatói nagyon hasznos gyakorlati és szakmai tapasztalatot szereztek a fejlesztés révén. Mindenki méltán lehet büszke a végeredményre, hiszen az akkuk újrahasznosítása és a töltők efféle alkalmazása egyedülállónak minősül Magyarországon.

Címkék: