Trapézlemez, cserepeslemez és hullámlemez – Mik a különbségek?

cserepeslemez

Vannak olyan alternatív tetőfedő anyagok, mint a trapéz-, cserepes- és hullámlemezek, amik kiváló minőséggel örvendeztetik meg a használójukat. A hagyományos cserepekkel szemben, ezekről egyértelműen elmondható, hogy sokkal könnyebb velük a munka és még az élettartamuk is kiemelkedően magas. Tény, hogy a kezdeti időkben a lemeztetők első generációival szemben még gyakran felmerült az az ellenérv, hogy gyorsan tönkremennek. A víz és a fém nem igazán barátok.

Ahogy fejlődött a technológia úgy jelentek meg a sokkal kiválóbb termékek, amikre ez a kifogás már egyáltalán nem volt fogható. Ezért is érdemes megfelelő helyekről, például az aceltrapezlemez.hu oldalról vásárolnod. Amennyiben szeretnéd kicsit közelebbről megismerni a különféle fémlemezek tulajdonágait, akkor tarts velünk és tudd meg, hogy melyik terméktípus az, amelyik a leginkább megfelel a felmerülő igényeidnek!

Cserepeslemez, mint kiváló alternatíva

Ha eljött az ideje a tető átépítésének vagy csak szeretnél a már porladozó cserepektől megszabadulni, akkor érdemes egy igazán stílusos alternatíva után nyúlnod. A cserepeslemez ebből a szempontból egyszerűen kiváló. Általában 0,4 – 0,5 milliméter vastagságú hidegen hengerelt acélból készítik és különféle színekben kapható. A megnevezése nem véletlen, ugyanis megszólalásig hasonlít a formájában a hagyományos tetőfedő anyagokhoz. Ennél fogva, templomokon, műemlék épületek tetején is bármikor alkalmazható. Mindkét oldalát ellátják megfelelő felületvédelemmel. Az horganyzás révén pedig az élettartama sok 10 évre tehető.

A trapézlemez, mint univerzális megoldás

A trapézlemez, az előzőekben említett testvérével szemben, jóval sokoldalúbb termékkategória. Ami az előállítását illeti, 0,35 – 0,75 milliméter vastag hidegen formázott lemez az alapja, de megesik, hogy a felületét nemcsak horganyzással, hanem műanyag bevonatokkal is ellátják. Megjelenése egyszerűbb, mivel csak kis bordákat helyeznek el benne, amik megtörik az egységes felületét.

Ezen bordák magassága típustól függően változhat. A tetők mellett, alkalmas kerítések, külső és belső burkolatok, válaszfalak, állmennyezet létrehozására egyaránt. Egy igazán kivételes termék, amibe megéri fektetni.

Tetőcserénél remek választás a hullámlemez

A hullámlemez nem kimondottan csak fémből, hanem műanyagból és bitumenből is készülhet. Tény, hogy a fém a leginkább ellenálló a többihez képest. Kifejezetten kedvelt a régi azbesztpalák lecserélése során. Sokkal könnyebb, mint azbeszt társa, valamint nem tartalmaz káros anyagokat. 0,4 – 0,75 milliméter vastag lemezből készül, különféle színekben és eltérő hullámmagasságokban.

A hullámoknak hála, a vízelvezetés tekintetében nagyon ideális, még a kimondottan csekély lejtésű tetőknél is. Hogy tovább tartson, gyakran az oldalait műanyag bevonattal egészítik ki, ami gátat szab a nedvesség esetleges kártételének. Garázskapuk, homlokzatburkolatok és még kerítések is készülhetnek belőle.

Végül elmondható, hogy tetőfedés szempontjából leginkább a cserepeslemez az, ami ideális, de amennyiben szeretnél kicsit kreatívabban dolgozni ezekkel a termékekkel, akkor megéri a hullám- és trapézlemezekbe fektetned.

Címkék: