A fogkő eltávolítás mindennek az alapja

A fogkő nagyon alattomosan telepedik meg a fogainkon. Előfordulhat, hogy észre sem vesszük csak akkor, amikor már nagy méreteket öltött. Azonban a fogorvos rögtön kiszúrja, amint kezd kialakulni. A fogkő eltávolítás egyszerű, de annál fontosabb feladat. Legyen szó bármilyen eljárásról, mindet a fogkő eltávolítás kell megelőzze, mivel e nélkül nem fog érni az egész semmit. Házilag nem lehetséges és egyáltalán nem ajánlott.

Ez nem egy olyan lerakódás, amit egy kis vakargatással el lehet távolítani. Megsérthetjük az ínyünket és a fogzománcot is. Bízzuk szakemberre a fogkő eltávolítást. Ultrahangos eljárással tökéletesen kivitelezhető és nem jár fájdalommal, ezért ettől senkinek sem kell félnie. Az egyik legjobb módja annak, hogy soha ne kelljen félnünk a fogfájástól és attól, hogy a fogaink egy idő után tönkremehetnek. A lerakódás felülete durva, ezért elkezdi irritálni az ínyünket, vagy a száj belső részét.

Ezek az apró hegek nyitott kaput jelentenek a baktériumoknak, amik szívesen fognak beférkőzni a szervezetünk minden pontjára, hogy különböző szövődményeket okozzanak. Ebből kiderül, hogy a fogkő eltávolítás nemcsak esztétikai okokból fontos. Ez is nagyban hozzátartozik az egészséges fogsor megőrzéséhez. Hogyha rendelkezünk fogkoronával, akkor előfordul, hogy néhány év elteltével meglazul. Ezt mindenképp orvosolni kell, hiszen könnyen bekerülhetnek alá az ételmaradékok, amik bomlásnak indulva táptalajt fognak biztosítani a baktériumoknak.

A mozgó fogkorona visszaragasztása rutin feladatnak számít. Utána ismét éveken keresztül nem lesz semmi problémánk. De nem szabad elhalasztanunk ezt az eljárást, mivel sokat romolhat a fog állapota, hogyha a fogkorona megsérül. Hogyha menthetetlen lesz, akkor a fogorvos valószínűleg egy új koronát fog javasolni, de ilyesmi csak nagyon ritkán fordul elő. A mozgó fogkorona visszaragasztását addig kell elvégezni, ameddig le nem válik teljesen a fogról, mert abban az esetben a régit már nem lehet és nem is lenne tanácsos visszahelyezni. A mozgó fogkorona visszaragasztása fájdalommentes és nem is drága.