Kötelező adatszolgáltatás a vendéglátásban: Kiket érint?

NTAK adatszolgáltatás

Az üzleti világban nincs kegyelem. Az erősebb életben marad, a gyengébb pedig elbukik. Sajnos szigorú szabályok szerint működik a piaci rendszer, aminek a buktatóival érdemes tisztában lenni egy új cég indítása során. Természetesen mindig jöhetnek be ágazatokra vonatkozóan könnyítések az idők során, de ugyanúgy jogszabályokkal is nehezíthetik a boldogulást. Sajnos, ezek ellen nincs nagyon mit tenni, ezért muszáj alkalmazkodni. Érdemes tisztában lenni vele, hogy a legtöbb rendelet célja kevésbé az, hogy az üzletvezetők életét megkeserítse.

Az online pénztárgépek bevezetése remek példa erre. Az NTAK ugyanúgy idetartozik. Az MTÜ által működtetett digitális adatgyűjtő program azért született meg, hogy valós időben lehessen értékelni a beérkező statisztikai adatokat. Ezzel lehetőség nyílik az ágazat fehérítésére, a finanszírozások kiosztásának célirányosítására, az országok közötti versenyképesség növelésére és a hosszú időszakra vonatkozó tervek készítésére. Első körben a szálláshelyek kerültek a célcsoportba.

Ezt követték a vendéglátósok bevonása a rendszerbe, ami jelenleg folyamatban van. A teljesség igénye nélkül, olyan ágazatokra terjed ki a jogszabály, mint a büfék, éttermek, cukrászdák, bárok, kávézók, zenés-táncos szórakozóhelyek és hasonlók. Az előírások be nem tartása komoly következményekkel járhat. Ezért is érdemes tisztában lenni vendéglátósként az NTAK adatszolgáltatással. Jobb tehát tájékozódni a részletekről. A regisztrációra már online lehetőség kínálkozik. Ezen belül szükség lesz egy általános, majd ágazati feliratkozásra.

Az adatok küldését az erre megfelelő szoftveres rendszerek teszik lehetővé. A CMO oldalon már többféle csomagban érhetőek el az e-pénztárgépek. A fejlesztők mindent elkövettek azért, hogy minél kevesebb plusz munka nélkül lehessen hatékonyan beküldeni a statisztikai adatokat, amelyekhez a NAV, a KSH és az önkormányzatok is hozzáférnek. A sávos bevezetés legutolsó etapja 2024 január. 1-én zárul le, ezért már nincs sok idő hátra. Irány mielőbb a CMO oldala, ahol jobban utánajárhatsz a kötelezettségeknek, ezzel elkerülve a büntetéseket!